Sunderland ‘Til I Die – Unikt indblik i en storklub

Sunderland ‘Til I Die – Unikt indblik i en storklub

Uanset om du er til fodbold eller ej, så er Netflix-serien”Sunderland ‘Til I Die” et godt bud på underholdningen til midnatsteen her hvor vi går den lysere tid i møde.

Serien er i otte afsnit, hvor vi følger den engelske fodboldklub Sunderland på deres færd igennem en hel sæson. Fra de første forberedelser, til de afsluttende kampe. Ved seriens begyndelse er klubben ved at gøre sig klar til en ny sæson, som skal føre dem tilbage til landets bedste fodboldrække, som de måneder forinden rykkede ud af.

Vi er med på sidelinjen når der diskuteres taktik, når der handles spillere, forhandles kontrakter, vi er med til fysioterapi, og vi får et unikt indblik i tilværelsen hos spillerne, manageren, den administrerende direktør og – ikke mindst – en lang række dedikerede fans, for hvem Sunderland er meningen med selve livet.

Der er selvfølgelig en del fodbold i serien, men det er de menneskelige dispositioner, dilemmaer, følelser, tragedier og triumfer der er nerven, og det absolutte omdrejningspunkt. Det er alt det en fodboldklub også er, som producerne Leo Pearlman og Ben Turner forsøger at indfange, og det lykkes faktisk ret godt.

Man får et – omend overfladisk – forhold til en række af nøglepersonerne i klubben undervejs, og man føler deres glæde når det går godt, og deres smerte når det ikke går som man havde håbet på.

For mig, som stor fodboldfan, er det især interessant at følge med i aktiviteterne og beslutningerne omkring transfervinduerne.

Er du bare det mindste til fodbold, eller til dokumentarer der er hudløse generelt, så er den her serie noget for dig.

Jeg må i min bedømmelse tage udgangspunkt i hvordan tidligere produktioner i samme genre er blevet til, og hvordan de har gengivet livet i en fodboldklub, og på den baggrund må jeg sige, at denne serie er én af de bedste jeg har set. Derfor skal den også have fem stjerner ud af seks mulige.

*****